I Holstebro har der siden Covid-19 pandemien været en gågruppe for borgerne i oplandet. At kalde det en gågruppe, er ikke helt forkert, men rammer heller ikke helt hovedet på sømmet, fortæller gruppens administrator, Lili Fisker, der selv hellere vil omtale det som et gåfællesskab.  

Af Maiken Sif Andersen

Det er nemlig meget mere en bare en gruppe, fortæller Lili Fisker. Gruppen, der hedder ‘UD AT GÅ Holstebro’, er et fællesskab, hvor borgerne i lokalsamfundet kan mødes til mere end bare motion. Det er en mulighed for at få nye bekendtskaber, lære ens lokalområde at kende, og blive genforenet med gamle kendinge.  

“Jeg har oplevet flere gange, at forskellige mennesker har luret hinanden an, over et par gåture, hvorefter de har opdaget at de var gamle skolekammerater” fortæller Lili grinene.  

Fællesskab uden forpligtigelser  

Praktisk fungerer gåfællesskabet således, at Lili Fisker, som administrator, og ‘gå-vært’, på Hjerteforeningens vegne. Hun melder ud på Facebookgruppen, et par døgn før gåturen starter, hvornår og hvorfra de tager afsted. Og så kan man møde op, og gå med hvis man har lyst. Turene er helt frivillige og uforpligtende. Man kan komme lige så meget eller lidt, som man har lyst til.  

Alle kan være med 

Lili Fisker er ‘gå-vært’ på vegne af Hjerteforeningen, som gør hende til primus motor på gåturene. Hun planlægger ruten, og er også den eneste der kender den, hvilket er til stor fornøjelse for i hvert fald, Lisbeth Fjordside, som er fast inventar i gåfællesskabet. 

“Jeg kan godt lide ikke at kende ruten. Jeg har boet i Holstebro i 50 år, og opdager stadig nye steder i byen engang i mellem.”

Lisbeth er et aktivt medlem af gåfællesskabet, og er med så tit hun kan. Hun kommer altid med at åbent sind, og aldrig med planer om at møde nogle bestemte mennesker.  

“Man aftaler ikke at mødes ved Lilis gåture, man kommer bare for gåturen og det hyggelige fællesskab.” uddyber Lisbeth.   

Ruternes længder og afgangstidspunkter varierer alt afhængig af Lilis arbejdstider, hvilket også gør det muligt for en bredere gruppe af befolkningen at deltage. Der er ruter på to til tre kilometer, og ruter på fem til seks kilometer, og det er derfor forskelligt hvem der dukker op.  

“Vi er en fem til ti stykker der næsten altid er der, men oftest er vi en 15-20 stykker, da vi var flest, var vi 42.” siger Lili Fisker og griner let.  

 Én kilometer for hvert år 

I forbindelse med Holstebros 750-års jubilæum, fik Lili Bjørn Fisker den gode idé, at gåfællesskabet skulle støtte op om byens helårlige arrangement, for at hylde byen og dens lange historie. Måden de skulle gøre det på, var ved at nå i mål med at gå de symbolske 750 km, inden året var omme.  

Målet blev for Lili ikke svært at nå.  

“Jeg tror jeg havde nået de 750 kilometer allerede omkring d. 1. juni” siger Lili Fisker.  

Nogle var hurtige, andre arbejder stadig på at nå i mål, og nogle når det måske lige knapt, lyder det fra Lili Fisker.  

Hjerteforeningensbudskab 

Ifølge hjerteforeningen har hjertet meget brug for både fællesskaber og motion, her især gåture. Derfor har de skabt Gå Med, som er et gå-fællesskab, med en ‘gå-vært’, præcis som Lili Fisker, for at få flere med ud i den friske luft.  

Hjerteforeningen fremhæver nogle forskellige fordele ved gåturene. Her er det blandt andet, at ved blot 20 minutters gang kan man mindske risikoen for hjertesygdomme med hele 20% og blodpropper.  

Udover de fysiske gevinster ved gåturene, er det også en stor fordel for det mentale helbred. Gåturene er nemlig med til at styrke hukommelsen, øge koncentrationsevnen, forebygge depression og sikre bedre søvn.  

Og her kommer Gå Med fællesskabet ind i billedet. En aftale med andre om at mødes og gå sammen, forpligter, hvilket kan fungere som en hjælpende hånd, til at komme ud ad døren og afsted.  

Men uanset hvordan eller hvorfor man kommer afsted, hvor hurtigt eller langsomt det går, er Lili Fisker helt enig med Hjerteforeningen. Gåturene er gode. Det handler om at komme afsted, bevæge sig og være social.