Holstebro Håndbold har kæmpet en kamp, for at komme ud af første division, og op i ligaen igen, og med kommunens budgetforlig, der blev vedtaget i dag, kan vision realiseres.  

Playmaker Tea Hein og Keeper Natasha Schibler i deres rette element, i Gråkjærhallen i Holstebro.

Af Maiken Sif Andersen og Matilde Mølgaard  

Efter Team Tvis Holstebros damehold blev nedlagt i 2020, har det nye Holstebro Håndbold spillet i 1. division. Nu er holdet blevet sammentømret, og visionen om at være et etableret hold i Håndboldligaen er ifølge spillere og træner ikke langt udenfor rækkevidde. En undersøgelse om et nyt eliteprogram, finansieret af Holstebro kommune, i forbindelse med det nye kommunale budgetforlig, kan være med til at sikre Holstebro Håndbolds strategi, om at satse mere på lokale kræfter.  

Lokal strategi 

Holstebro Håndbolds træner Søren Nørregaard, har en plan. Han er sikker på, at vejen til Ligaen er belagt med samarbejde og lokale kræfter.  

“Vi vil gerne give holdet et lokalt islæt, og udnytte vores unge, lokale talenter.” 

I forbindelse med kommunens budgetforlig, blev det offentliggjort at der kommer et tilskud på 500.000 kr. fra udviklingsmidler, til undersøgelse om muligheden for at etablere et nyt elitesportscenter. Om der skal ydes yderligere støtte, vides ikke endnu.

Søren Nørregaard fortæller også, at måden hvorpå de vil nå Ligaen, er igennem tryghed og samarbejde. Truppen har blandt andet været på overlevelsestur, for at styrke sammenholdet, og fællesskabet i truppen. Det er nemlig vejen til toppen, ifølge træneren.  

For at rykke op i Ligaen skal Holstebro Håndbold spille godt, for at vinde. Og opskriften på det, er kendt af både trænere og spillere, og kan kort opsummeres til, at når de har det godt, spiller de godt – og sådan vinder de.  

Drømme om Ligaen 

At holdet spiller bedre når de har et godt sammenhold og fællesskab, kan Natasha Schibler og Tea Hein skrive under på. Begge spillere fortæller at det vigtigste for dem, når de spiller håndbold, er at have det sjovt og godt, men understreger begge også, at en sejr bedrager til den gode stemning.  

“At det oftest er sjovere når man vinder, er så den anden side af sagen,” siger Tea Hein med et glimt i øjet.  

Både playmaker Tea Hein og keeper Natasha Schibler fortæller at drømmen om at rykke op i Ligaen til næste sæson, lever i bedste velgående. De tror begge på, at holdet kan rykke op. De ved at det kommer til at kræve hårdt arbejde, men både Tea, Natasha og resten af holdet er villige til at lægge energien i klubben.  

Tea Hein er fra Holstebro, og ved hvad det vil sige, at have byen i ryggen.  

“Jeg kan da godt huske hvordan det var, da Mulle [Red. Kristina Kristiansen] og Sandra Toft spillede i Holstebro, det ville da være en drøm at komme tilbage til det,” siger Tea med et smil.  

Begge spillere har store drømme, men ikke nødvendigvis om landshold og udlandet, endnu. For dem er det vigtigt at holdet kommer op i ligaen, bliver der, og gør sig fortjent til deres placering. De vil være byens hold, og vække lokalbefolkningens begejstring for kvindehåndbolden til live igen, og drømmer om en tribune klædt i blåt.  

Tea Hein og Natasha Schibler har stukket hovederne sammen, og kommer med 5 tips til hvordan man bedste sikrer sin håndboldglæde.

Tea Hein (tv) og Natasha Schibler (th) holder skarpt øje med træningen af de andre hold.

Alpha og omega 

Den nytilkommende keeper, Natacha Schibler, er ikke et sekund i tvivl om, hvad der er vigtigt for, hvordan man som spiller kan udvikle sig og løfte holdet.  

Hun oplever, at der i Holstebro Håndbold er tryghed og plads til at spørge om hjælp. For når det opfyldes, mener Natasha Schibler at der er plads til egen udvikling.  

“Det nytter ikke noget at spille på et hold med for højt niveau, hvis usikkerhed fylder for meget. Så hellere tage et skridt ned, for det er dér du udvikler dig,” siger hun. 

Dette kan Tea Hein også nikke genkendende til. Som hold er Holstebro Håndbold en blandet landhandel af lokale fra området, og spillere udefra. I øjeblikket er halvdelen af truppen lokale, og resten er udefrakommende spillere.  

Holstebro Holdbolds egen playmaker, Tea Hein, er en af de spillere, der har taget sine spæde kontraløb i netop idrætshallerne i Holstebro kommune. Tea startede sin håndboldkarriere i Mejdal, og rykkede efterfølgende til Gråkjærhallen, eftersom hendes gamle trup, blev spredt for alle vinde ved folkeskolens afslutning.  

Derfor er Tea, som en af de lokale, meget opsat på at alle skal føle sig godt tilpas, og som et fuldbyrdet medlem af holdet. Også selvom en spillers postnummer ikke altid har sagt 7500 Holstebro.  

Keeperen Natasha Schibler står på den anden side af denne sag. Hun er rykket fra klubben Aarhus United, hvor hun tidligere har spillet, og også været inde omkring U20 landsholdet. Udover at lave et klubskifte, er Natasha også flyttet fra barndomshjemmet i Favrskov, og til håndboldbyen, Holstebro. Så hun mærker stor glæde, ved at være kommet ind i en klub, der vægter sammenhold og fællesskab så højt, som de gør i Holstebro Håndbold.  

“Fællesskabet er vildt godt. Det er selvfølgelig noget andet end at være herfra, tænker jeg, men pigerne har bare taget så godt imod mig, og det er virkelig et godt fællesskab at komme ind i,” fortæller Natasha Schibler. 

Holstebroerne mangler interesse for håndbolden i kommunen

Vi har været en tur ude i Holstebro, for at tage temperaturen på borgernes håndboldinteresse, men resultatet af spørgerunden har ikke været overvejende positivt.

Det viser sig, at både damerne og herrerne er presset, når det kommer til at fylde i tankerne hos borgerne i Holstebro. Men dette er ikke helt ny viden for klubberne. Trænerstaben ved både herrerne, Team Tvis Holstebro, og damerne, Holstebro Håndbold, forsøger at fylde mere i lokalbilledet, og satser begge stærkt på at blive mere lokale, og bedre repræsentanter for byen.

Søren Nørregaard, cheftræner for Holstebro Håndbold, satser benhårdt på et lokalt islæt med mange spillere fra nærområdet, og Morten Damgaard, Kommunikations- og marketingsansvarlig ved Team Tvis Holstebro, arbejder hårdt på at etablere truppen som ‘byens hold’.

Men om de er tæt eller langt fra mål, kan du vurdere for dig selv, efter at du har set videoen.

Borgerne i Holstebro by giver os deres tanker om både herrernes og damernes håndboldklub i byen.