Reformkommissionen fremlagde i 2023 sine forslag til en omfattende ændring af det danske uddannelsessystem. Et forslag om at fjerne tiende klasse, kan få vidtrækkende konsekvenser for danske efterskoler og de unge, mener Efterskolerne.

Efterskolerne håber på, at foreslaget om 10.klasse droppes. (Foto: Jeppe Gade)

Af Jens Bang

To tredjedele af unge vælger ikke efterskole med en faglig motivation, men gør det for en personlig udvikling og fællesskabet. Derfor skal efterskoler i tiende klasse ikke indeholde pensum og eksaminer, men i stedet med muligheden for en form for tidligt højskoleophold, kaldet ungdomshøjskoler. Det foreslog reformkommissionen i 2023, da de kom med deres anbefalinger til en omstrukturering af hele uddannelsessystemet, heriblandt også 10. klasserne.

Det nye forslag bliver dog ikke godt modtaget ude på landets efterskoler. Ifølge Ole Dommer, der er forstander på Idrætsefterskolen Lægården i Holstebro, så er der stadig stor efterspørgsel på klasser, hvor det faglige også er en del af et efterskoleophold. De ser ind i forslaget med en hvis undren:

”Vi har én klasse, som er en projektorienteret klasse, hvor man ikke går op til folkeskolens afgangsprøve. Men det er én ud af otte klasser. Vi har kun efterspørgsel til at oprette én af den slags klasse”, siger Ole Dommer

For Ole Dommer, der har været i efterskolebranchen siden 1990´erne, så handler efterskole også om at blive et dannet menneske:

”Vi synes jo, at vi gør et godt socialt arbejde. Men vi gør også et undervisningsmæssigt godt stykke arbejde. Samfundsmæssigt vil det være frygteligt, hvis ikke vi skal påtage os den opgave længere”, siger Ole Dommer

Efterskolen handler, ifølge ham, også om at finde ud af, hvem man gerne vil være som menneske, samt hvordan man kommer derhen. Og netop den unikke skoleform, som en efterskole er, mener han, kan være med til det.

Det bliver ved en anbefaling

På tirsdag fremlægger regeringen sit nye uddannelsesudspil. Her er forventningen fra Efterskolerne, der arbejder for efterskolernes frie idegrundlag og skabe gode vilkår for skolens udvikling, at forslaget ikke bliver til noget:

”Jeg går ud fra at forslaget bliver sløjfet. Jeg ville blive meget overrasket, hvis de ikke bliver”, siger Torben Vind Rasmussen, der er formand for Efterskolerne.

Torben Vind Rasmussen mener, at man skal se det som en stor konsekvens for de unge, hvis man vælger at fjerne 10. klasser fra efterskoler. Han mener, at vi i Danmark har en fremdriftskultur:

”Vi har brug for 10. klasse til vores unges styrkelse af deres robusthed i livet. Det er også robusthed i forhold til at skulle gå på en ungdomsuddannelse”.

Efterskolens fremtid

Det er forventningen i organisationen, at man i fremtiden kommer til at opleve en endnu større søgen af unge, der gerne vil på efterskole. Man regner også med, at efterskolerne i fremtiden kommer til at få en større betydning:

”Jeg forventer, at efterskolerne i fremtiden kommer til at skulle løfte en endnu større opgave i forhold til at styrke og opretholde trivslen blandt unge.”, siger Torben Vind Rasmussen.

I skoleåret 2023/2024 startede, ifølge tal fra Efterskolerne.dk, 32.368 elever på en efterskole. Ud af dem startede 25.040 på en efterskole i tiende klasse. Det vil sige 76 procent af det samlede antal efterskoleelever.