Dansk-libanesiske Mahmoud Khalil Hamad er bosat i Holstebro, men har hele sit liv følt sig forbundet til sit hjemland Libanon. Det konfliktramte land har skabt mange frustrationer for Mahmoud. Den frustration udtrykker han igennem sin kunst.

Af Tobias Jeggesen

Dansk-libanesiske Mahmoud Khalil Hamad har skabt projektet Hopeism.

Det er et kunstprojekt, som samtidig har til formål at starte samtalen om globale emner som international lov, humanitær hjælp, og kvinders rettigheder. Det første projekt har fokus på den frie presse. 

Mahmoud flygtede fra Libanon som otte-årig grundet borgerkrig og konflikt i landet.

I dag bor han i Holstebro og udtrykker sine frustationer over den fortsatte konflikt i hjemlandet.

“Kunsten har altid fulgt mig, og jeg har brugt den til at bearbejde mange af de frustrationer, jeg har haft omkring min baggrund og de konflikter, der har været i Libanon”, fortæller Mahmoud. Foto: Tobias Jeggesen

Et stærkt symbol

Mahmoud har lavet porcelænsfigurer, som forestiller skudsikre presseveste. Det har han gjort for at sætte fokus på journalisternes sikkerhed i konfliktramte områder og den frie presse.

Han mener, at det er et stærkt symbol, fordi journalisterne er så nødvendige i konfliktramteområder:

“Journalister i konfliktzoner er utrolig vigtige, og derfor ville jeg skabe et værk, der hylder deres mod og vigtigheden af den frie presse.”

Hør her Mahmoud tale om hans kunstværk:

Kunst som udtryk

Mahmoud kom til Danmark via Dansk Flygtningehjælp. Mahmoud oplevede, at det var svært at udtrykke de frustrationer, han havde over konflikten i hjemlandet.

Da Mahmoud var teenager blev han taget ind hos et reklamebureau i Holstebro, hvor han lærte at designe grafisk. Her fandt han en måde hvorpå han kunne udtrykke sine frustrationer, når det var svært at sætte ord på.

“Kunsten har altid fulgt mig, og jeg har brugt den til at bearbejde mange af de frustrationer, jeg har haft omkring min baggrund og de konflikter, der har været i Libanon”, fortæller Mahmoud.

Støtter læger uden grænser

Overskuddet fra salget af porcelænsfigurerne går ubeskåret til Læger Uden Grænser. Mahmoud har valgt at støtte netop læger uden grænser, da han selv blev hjulpet af uafhængige grupper, som Læger Uden Grænser, da han var barn i Libanon.

“Læger uden Grænser er en fantastisk organisation, der yder hjælp i nogle af verdens mest udfordrende konfliktzoner. De yder medicinsk hjælp uanset religion, etnicitet eller baggrund. De er ligeglade med, hvem de hjælper – de er der bare for at hjælpe, og det er noget, jeg virkelig respekterer og vil støtte. “

Kommunikations direktør Ulrik Norup Jørgensen fra Læger Uden Grænser siger følgende om donationerne fra Hopeism:

“Læger Uden Grænser er fuldstændig afhængige af donationer som dem fra Hopeism for at kunne gøre det vi gør. Det er fordi, at vi ikke får offentlig støtte, for at bibeholde vores uafhængighed.”