Power-to-X anlægget, som er planlagt til at ligge i Idomlund, kommer blandt andet til at ligge på fredet naturområde, hvis kommunens forslag godkendes, det viser en ny miljørapport fra Plan- og Landdistriktstyrelsen.

Grydeå i Idomlund er et af de steder, som ifølge miljørapporten kan opleve forringet biodiversitet. Foto: Jeppe Gade Strønæs

Af Mads Walter Friis & Jeppe Gade Strønæs

Området der er sat af til energianlægget, dækker over 428 hektarer. Altså et område på 608 fodboldbaner. Ambitionen er at omdanne nok sol- og vindenergi til brint til at forsyne to millioner brintbiler hvert år.

Men sådan et stort projekt kommer ikke uden udfordringer. Miljørapporten fra Plan- og Landdistriktstyrelsen skriver at:

”Energiparkens areal omfatter i dag beskyttet natur.”

Det samlede areal er som nævnt 428 hektarer, men ifølge Søren Mikael Møller, skov- og landskabsingeniør i Holstebro Kommune, er de naturfredede områder en begrænset del af området.


Biodiversiteten påvirkes uanset størrelsen

På trods af at det er begrænset omfang, som er naturbeskyttet, har det stadig en påvirkning på lokalmiljøets biodiversitet:

”Hvis der kommer et anlæg, vil det klart forringe områdets værdi for biodiversiteten”, siger Jens Christian Svenning professor i biologi ved Aarhus Universitet.

Han påpeger at uanset hvilket økosystem der er tale om, vil det have en ødelæggende effekt på den omkringliggende natur.

I Natur-, Miljø og Klimaudvalget i Holstebro Kommune er man udmærket bevidst om konsekvenserne for biodiversiteten, derfor er man i gang med undersøgelser, der skal sikre, at man ikke gør unødig skade på beskyttet natur:

”Vi vil selvfølgelig passe på ikke at ødelægge for meget, derfor laves der undersøgelser for at sikre det.  Jeg tror dog ikke vi vil ende med en mindre artsrigdom end vi har i dag,” siger Karsten Filsø formand for Natur-, Miljø og Klimaudvalget i Holstebro Kommune.

Man arbejder således hen mod en løsning, der både tilgodeser den grønne energi samt biodiversiteten, og Karsten Filsø påpeger, at løsningerne vil blive mere konkrete, når man kommer længere hen i fasen.

Området på 426 hektarer ligger lidt uden for Holstebro. Foto: Plan- og Landdistriktstyrelsens miljørapport

Balancen mellem grøn omstilling og naturen er væsentlig

Energiparken, som skal placeres ved Idomlund, rejser et spørgsmål om nødvendigheden i at skabe en naturlig balance mellem grøn omstilling og naturbeskyttelse.

Der opleves fortsat et pres på at reducere CO2-udledningen i Danmark, hvor et Power-to-X anlæg dermed vil gavne. Samtidig må man ifølge Jens Christian Svenning ikke overse naturens betydning:

’’Vi har både en klimakrise og en biodiversitetskrise. Vi skal ikke løse den ene ved at gøre den anden værre,” siger han.

Hvorvidt en reel løsning på problematikken vil findes, er fortsat usikker, men står det til Karsten Filsø, er det vigtigt at energiparken ikke kommer til at forstyrre biodiversiteten og den beskyttede natur unødvendigt.