Kommunalpolitikerne i Holstebro har nu indgået budgetforlig og fordelt de ekstra penge, som regeringen tilførte kommunen i forbindelse med vedtagelsen af næste års finanslov.

Politikerne i Holstebro Kommune har nu fordelt regeringens ekstra tilskud til velfærden.
Foto: Holstebro Kommune

af Nicklas Tange-Jensen

Budgetforliget for år 2025 i Holstebro Kommune er indgået, og det betyder, at de mere end 31.000.000 kroner, som kommunen er blevet tildelt fra regeringen, nu er fordelt. Pengene kommer fra den velfærdspakke på 2,5 milliarder, som regeringen fandt, da de lavede næste års finanslov.

Pengene skal sikre, at der er plads i budgettet til goder som pædagoger i daginstitutionerne og pleje til de ældre. Og de drømme kan meget vel blive til virkelighed i Holstebro Kommune. Der er nemlig særligt to områder, der har skudt papegøjen i kommunens nye budgetforlig.

Særlig succes for social- og sundhedsområderne

Særligt i Social- og Sundhedsudvalget i Holstebro Kommune kan man være lykkelig over, at man har fået en stor pose penge efter budgetforliget. Hele 14.000.000 kroner er der blevet afsat til at undgå alvorlige besparelser. Det betyder ifølge formand for Social- og Sundhedsudvalget, Jens Kristian Hedegaard fra Socialdemokratiet, at man kan fortsætte med at give den samme gode service til borgerne.

”Vi har ikke på forhånd besluttet, hvor der skulle spares, hvis ikke vi fik de penge. Vi er kommet med et ønske om at få flere penge til forhandlingerne for at sikre, at vi kan tage hånd om flere ældre og borgere i psykiatrien.” siger han.

Udover pengene til social- og sundhedsområdet er der afsat penge til at annullere en række andre planlagte reduktioner i velfærden. Det betyder blandt andet, at der ikke skal presses flere elever ind i klasselokalerne på de lokale folkeskoler. Man har fundet penge til at Børnebakken i Vinderup kan overleve og så kan førskoleeleverne fortsat starte den 1. april og ikke den 1. maj, som det ellers var planlagt. Desuden er der blevet 2.300.000 kroner ekstra til minimumsnormeringer, over 200.000 kroner til offentlige toiletter på Thorsminde Havn og så har sundhedsprojektet “Kondomeriet” modtaget 50.000 kroner.

I Holstebro får håndsrækningen fra regeringen en afgørende betydning. Borgerne i kommunen får lov at opleve den forskel, som pengene gør på egen krop, og det glæder Jens Kristian Hedegaard.

”Vi har ikke et velfærdsniveau til, at der er en hel masse at skære af. Vi svømmer ikke i penge, heller ikke efter at vi har fået 31 millioner. Så det ville have været ualmindeligt svært uden pengene.” siger han.

En plan for fremtiden

Når man bruger så mange penge på drift af velfærden, betyder det modsat også, at man sætter sig selv i en situation, hvor man har brug for pengene igen til næste år. De penge regner man stærkt med at få i Holstebro Kommune. Budgetforliget viser nemlig ikke kun næste år, men giver samtidig et billede af de næste fire år, selvom man dog først skal lægge tingene helt fast et år ad gangen. Ikke desto mindre er der på budgetterne for 2026, 2027 og 2028 afsat mere end 25.000.000 til velfærden, som man endnu ikke kan være sikker på, at man får, selvom viceborgmester og næstformand for Økonomiudvalget, Torben Gudiksen fra Radikale Venstre, ikke er nervøs.

”Jeg vil godt vædde 3 flasker rødvin på, at de der 31 millioner. De kommer også til næste år. Næste år er der kommunalvalg, og det kommer til at vælte ud til kommunerne med milliarder fra regeringen, hvor de to største kommunale partier sidder med.” siger han.

Så ifølge ham behøver ingen være nervøse for, at det er en stakket frist for dem, der måtte være så heldige at få glæde af velfærdsløftet. Torben Gudiksen er overbevist om, at kommunalvalget i 2025 krydret med regeringspartiernes dårlige meningsmålinger betyder guldregn til kommunerne, når der skal laves finanslov til næste år. Med andre ord garanterer han, at regeringen også til næste år vil finde en ekstra pose penge, der står Holstebro på.