Klaus Flæng (t.v.) og Simon Tang (t.h.). Foto: Ole Mortensen

Valget om at blive Socialdemokratiets næste spidskandidat er i fuld gang og to kandidater har meldt sig på banen. Den ene har 11 års erfaring som byrådsmedlem, den anden kun 2,5 år. Den ene er fra Vinderup, den anden er fra Holstebro. Er det erfaring eller geografi, der bør afgøre valget?

Af Martine Munkholt Christensen

Ved det kommende kommunalvalg i 2025 genopstiller den socialdemokratiske borgmester, og bykonge, H. C. Østerby ikke. Derfor skal den næste kandidat, der går efter at overtage borgmesterkæden findes, og de to kandidater der lige nu kæmper om dette, er byrådsmedlemmerne Klaus Flæng fra Vinderup og Simon Tang fra Holstebro. Hvem er de, hvad vil de, og er det i sidste ende kun et postnummer, der skiller dem ad? Holstebro News undersøger sagen.

Hvorfor stiller du op som spidskandidat?

Simon Tang: ”Fordi H.C Østerby stopper, så jeg tænker, det giver sig selv,” siger han og smiler. ”Jeg har tænkt – også før H. C. (Østerby red.) stoppede – at det næste step i min politiske karriere er som borgmester. Jeg har arbejdet med offentlig ledelse i Holstebro Kommune i over 18 år, siddet i en politisk ledet organisation og jeg ved, hvordan det fungerer ude i virkeligheden, når man vedtager noget i byrådet.”

Klaus Flæng: ”Det er en drøm, jeg altid har haft, og en af grundene til at jeg gik ind i politik. Jeg har arbejdet med og interesseret mig for politik i mange år, og jeg har haft en ambition om at se, hvor langt jeg kan nå. Det er 11 år siden, jeg blev valgt første gang, og jeg er en af dem med mest erfaring i den socialdemokratiske gruppe. Derfor er det helt naturligt at række ud efter næste trin.”

Hvorfor er Socialdemokratiet i Holstebro Kommune bedre stillet med dig som kandidat fremfor din modkandidat?

Simon Tang: ”Det skal jeg ikke afgøre, for det har vi nogle medlemmer, som gør. Jeg skal ikke kommentere på, hvad Klaus (Flæng red.) kan og vil. Jeg ved, hvad jeg selv står for, og jeg ved, jeg er god til at være leder. Når man skal være borgmester, handler det rigtig meget om ledelse. Ud fra det tænker jeg, at jeg er den oplagte kandidat.”

Klaus Flæng: ”Simon (Tang red.) er en dygtig kandidat, det er ikke det, men jeg har mine egne meritter. Jeg har længere politisk erfaring, og jeg har været medlem af partiet i betydelig længere tid.”

Hvilke mærkesager brænder du for?

Simon Tang: ”Jeg er meget optaget af børne- og ungeområdet og generelt velfærden i det store hele. Vi skal kigge på, hvordan vi arbejder med vores tilgange. Derudover er jeg også meget optaget af frivillighed. Da jeg stillede op i 2021 havde jeg et slogan der hed ’Danmarks kærligste kommune’. Det handler om næstekærlighed, og det at man godt kan gøre noget for andre, uden man skal have noget igen.”

Klaus Flæng: ”Jeg er 46 år i dag, og prioriteterne har ændret sig, siden jeg blev politisk aktiv som 16-årig. Der er altid nogle ting, man drømmer om at ændre. Det, der har ændret sig i den seneste tid, er et større fokus på den borgernære velfærd, og hvordan vi som kommune sikrer, at vi kommer rundt i alle afkroge og ikke glemmer borgerinddragelsen. Det kan hurtigt blive, at vi som politikere sidder inde på et rådhus og ikke kommer ud.”

Byrådserfaring

Simon Tang har siddet i byrådet siden 2022, men ved spørgsmålet om han ser nogle udfordringer ved ikke at have megen byrådserfaring, kommer svaret prompte:

”Under ingen omstændigheder for så havde jeg ikke stillet op. Jeg har masser af politisk erfaring. Jeg har arbejdet i en politisk organisation i over 18 år, og hvis man tænker, man kun kan være borgmester, hvis man har 10-15 års erfaring i byrådet, så tænker jeg, man er blevet indgroet,” fortæller Simon Tang, der til daglig er administrativleder af Børneuniverset Mejdal (BUM).

Klaus Flæng arbejder til daglig som procesoperatør og har siddet i byrådet siden 2014. Han har været formand for skiftende politiske udvalg og er i dag formand for Børne- og Familieudvalget. Netop det, mener han, gør en positiv forskel.

”Jeg har siddet som formand i snart syv år, og qua at jeg er formand, har jeg et større samspil med de andre partier, og det giver alt andet lige en større indsigt,” fortæller han.

Land og by

Klaus Flæng er bosat i Vinderup, og Simon Tang bor i Holstebro. Netop det, at de to kandidater har et forskelligt postnummer, har skabt debat internt i Socialdemokratiet. Simon Tang har tidligere udtalt til Holstebro News, at han mener, Holstebro er bedre stillet med en kandidat fra Holstebro.

”Der kører et skil med land og by. Der er ingen tvivl om, at langt de fleste stemmer, vi får i Socialdemokratiet, er fra Holstebro by. Det er her, stemmerne er, og derfor er det også her, man skal bo,” siger Simon Tang og understreger, at han gerne vil ud til alle de små byer i kommunen og samle fra øst til vest.

Ved det seneste kommunalvalg i 2021 fik Klaus Flæng over dobbelt så mange personlige stemmer som Simon Tang, men langt hovedparten af Klaus Flængs personlige stemmer kom fra valgstedet i Vinderup. Han mener selv, han er et forholdsvis kendt ansigt i Holstebro, men anerkender at der ligger en opgave foran ham i at blive mere kendt uden for Vinderup, men ser ikke hans postnummer som et problem i en mulig kamp om borgmesterkæden.

”Jeg kommer altså ikke til at flytte til Holstebro, bare fordi jeg måske bliver udnævnt som spidskandidat,” siger han.

Udskudt spænding

Egentlig skulle det have været afgjort i sidste uge, hvem den nye borgmesterkandidat er. Men efter en fejl, hvor medlemmer, der ikke har stemmeret, fik tilsendt en stemmeseddel, skal valget gå om. Kandidaterne må derfor vente lidt endnu på resultatet.

Hvordan er mavefornemmelsen?

Simon Tang: ”Jeg håber og satser på, at jeg vinder, ellers skal man ikke stille op til et kampvalg.”

Klaus Flæng: ”Årh, det er svært. Nogle timer tænker jeg ’den tager jeg,’ andre timer tænker jeg ’den tager jeg ikke’. Jeg tager ingenting for givet, men krydser fingre for, at de mange års arbejde og de ting jeg har gjort for partiet, er nok.

Hvem, af de to, der bliver den næste spidskandidat forventes afgjort d. 7. oktober.